Wat is illegale software en wat zijn de risico's?

Illegale software is software zonder licentie (de zogenoemde gekraakte software) of software met de verkeerde licentie.

Software met de verkeerde licentie is wanneer je als bedrijf (als eenmanszaak of als vennootschap) bijvoorbeeld gebruik maakt van Office voor thuisgebruik en studenten. Je hébt wel een licentie, maar dit is de verkeerde.

Dit wordt wel degelijk gecontroleerd door de BSA (Business Software Alliance)

Waarom werken met illegale software een slecht idee is:

– Illegale software bevat dikwijls virussen of is aangepast.
– Je hebt geen enkel recht op ondersteuning.
– Je kunt geen updates uitvoeren waardoor je meer vatbaar bent voor bijvoorbeeld virussen.

Er zijn mogelijkheden genoeg om niet met illegale software te werken. Zo zijn er voor Microsoft Office gratis alternatieven zoals OpenOffice, LibreOffice, …

Het probleem is dat het gebruik van illegale software voor vele mensen als normaal aanzien wordt, terwijl dit een vorm van diefstal is. De meeste mensen staan er niet bij stil.

Wanneer je de computer van iemand anders meeneemt zal iedereen het erover eens zijn dat dit diefstal is. Wanneer je met illegale software werkt, steel je de intellectuele eigendom van een bedrijf.

Een softwarebedrijf investeert zeer veel in de ontwikkeling en testen van software alvorens dit op de markt te brengen, en moet dit terugverdienen door de verkoop van de software. Als iedereen deze gaat kopiëren kan die fabrikant op termijn geen software meer ontwikkelen.