Wat is het belang van multi-factor authenticatie?

Multi-factor-authenticatie (MFA) wordt gebruikt om identiteitsdiefstal door hackers tegen te gaan. Je schakelt dan letterlijk een extra vorm van authenticatie in om te voorkomen dat je gegevens ongewild in handen komen van criminelen.

Stel dat je je gebruikersnaam en wachtwoord ooit eens hebt doorgegeven aan een derde.  Vanaf dan kan die persoon je mailbox raadplegen.

Stel dat je een Hotmail/Outlook mailbox hebt en deze raadpleegt via je browser (webmail). Dan kan het gebeuren dat je door een verkeerde mail naar een website wordt gestuurd die er exact hetzelfde uitziet. Wanneer je je op dat ogenblik probeert aan te melden, heb je je gegevens ongewild overhandigd aan iemand met minder goede bedoelingen. Die persoon heeft nu toegang tot je mailbox en kan mails versturen in jouw naam.

Wanneer je multi-factor authenticatie inschakelt, komt er nog minstens een extra vorm van authenticatie bij kijken. Dit kan in de vorm zijn van een authenticatie app op je smartphone of in de vorm van een sms die je ontvangt. De crimineel kan in dat geval niet meer aanmelden op je mailbox want deze beschikt niet over jouw telefoon.

Het voorbeeld hierboven gaat over e-mail maar net hetzelfde is geldig voor bijvoorbeeld LinkedIn, webshops, enzovoort.

Laat het duidelijk zijn dat multi-factor authenticatie vandaag een must is!

Wij zijn met vakantie tot en met 4/8/2024. Tot binnenkort!